daily diet
You need to upgrade your Flash Player.
daily news
daily events
daily group
daily training
     
 
   
 
   
Success stories 
 
!

γλυστρδα εναι πραγματικ να ευεργετικ ζιζνιο. Παλιτερα χρησιμοποιονταν πολ συχν στη διατροφ των Κρητικν και προσωπικ τη χρησιμοποι πρα πολ στα γεματα που παραθτουμε στο πλασιο διεθνν συνεδρων".


Ο Γιννης Αποστολκης του Δικτου Κρητικς Γαστρονομας και σεφ στο ΜΑΙΧ χρησιμοποιε κατ κρον το φυσικ αυτ προν σε φαγητ και σαλτες, καθς μσα στους στχους του Δικτου εναι η ανδειξη της Κρητικς διατροφς και η αξιοποηση των τοπικν προντων. Ενα απ αυτ εναι και η γλυστρδα, η οποα πρα απ την ιδιατερη γεση της εναι και πολ ωφλιμη καθς χει θεραπευτικς δρσεις.

"Πει αρκετς κσμος στον γιατρ και του λει τι χει λλειψη απ ωμγα-3 λιπαρ οξα και του συστνει να φει σολωμ. Μα γιατ να φας σολωμ που κοστζει πρα πολ και ρχεται απ πολ μακρι και να μην προτιμσεις γλυστρδα που μπορες να την χεις στον κπο σου, στη γλστρα σου" αναρωτιται ο κ. Αποστολκης.

Ο σεφ χρησιμοποιε το φυτ εδ και 20 χρνια τσο ως σαλτα, αλλ και σε φαγητ με δικς του συνταγς. "Σερβρω στα συνδρια που κνουμε μια σαλτα με γιαορτι, βασιλικ, δυσμο, λεμνι και γλυστρδα. Εχω ακοσει μνο θετικ σχλια, καθς ο κσμος εντυπωσιζεται απ το πσο γευστικ εναι να τσο κοιν φυτ πως η γλυστρδα. Γενικ, η γλυστρδα εναι να παραμελημνο προν του τπου μας, με ιδιατερη διατροφικ αξα, ιδιαιτρως η βιολογικ, που οι πργονο μας την εχαν σε μεγλη εκτμηση και σμερα δυσκολεεται κποιος να τη συναντσει χι μνο στην αγορ, αλλ και πολ περισστερο στα εστιατρια".

Αναφορικ με τη γεση του προντος αυτο ο κ. Αποστολκης σημεινει πως "χει μια τραγαντητα που μας αφνει ευχριστες μνμες στον ουρανσκο καθς σκει στο στμα μας και οι χυμο της πλημμυρζουν τους γευστικος κλυκες, δνοντς μας μια ασθηση ευφορας. Για λους αυτος τους λγους, καλ θα ταν να υπρχει πλουσιοπροχα σε λες τις σαλτες, η γλυστρδα σαν βση της Κρητικς σαλτας με τη συνοδεα παξιμαδιο και μυζθρας σε συνδυασμ με ντπιο γιαορτι και δυσμο βασιλικ ακμη και να μαγειρευτε με χντρο, ομελτα, χοχλιος και πολλ λλα".

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οπως υπογραμμζει ο γεωπνος της Διεθυνσης Αγροτικς Ανπτυξης Χανων κ. Παντελς Βογιατζκης "η χρση της γλυστρδας ως θεραπευτικ φυτ στην Ευρπη, το Ιρν και την Ινδα, χει ιστορα τουλχιστον 2.000 ετν και πιθαντατα καταναλωνταν ως λαχανικ πολλ χρνια πριν. Στην αρχαα Ρμη η γλυστρδα χρησιμοποιετο για θεραπεα των πονοκεφλων και της δυσεντερας, των σκωλκων των εντρων και των δαγκωμτων απ σαρες. Ββαια ττε δεν γνριζαν τι εναι πλοσιο σε ω3 λιπαρ οξα και σε αντιοξειδωτικ απαρατητα για την υγει. Η γλυστρδα θεωρετο απ παλαι σαν πολτιμο φυτ για τη θεραπεα των προβλημτων του ουροποιητικο και του πεπτικο συστματος. Ανογει την ρεξη και χει επουλωτικς ιδιτητες. Η διουρητικ δρση της χρησιμεει σαν ανακοφιση των ασθενειν της ουροδχου κστης, για παρδειγμα στη δυσκολα κατ την ορηση. Οι γλυχρασματογενες ιδιτητες του φυτο το καθιστον επσης καταπραντικ γιατρικ για τα γαστρεντερικ προβλματα πως η δυσεντερα και η διρροια. Παλαι στην Κρτη καταναλνετο ωμ με ξδι και ταν δροσιστικ και δημοφιλς. Απαλλσσει το συκτι απ υπεραιμα γι' αυτ λγανε «γλυστρδα και νερ συκτι δροσερ». Επσης, παλαι στην Κρτη τη συνιστοσαν στους πσχοντες απ αιμορροδες. Κοπανισμνη επιτθεται σε εγκαματα. Για κποιον που εναι αθυρστομος και φλαρος οι Κρητικο λνε «Γλυστρδα 'φαγες και γλυστρ το στμα σου;». Ως γνωστ η βιταμνη Ε και τα ωμγα-3 λιπαρ οξα προστατεουν πιθανς απ τον καρκνο, τις καρδιοπθειες και τις φλεγμονδεις παθσεις".

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Παραγωγ γλυστρδας εναι δσκολο να γνει αφο βρσκεται. παντο. Ωστσο ταν εναι προν βιολογικς γεωργας ττε η γευστικ και η θεραπευτικ της αξα γνεται μεγαλτερη. Ο βιοκαλλιεργητς κ. Νκος Παγιαυλς ταν ξεριζνει τη γλυστρδα απ τις καλλιργεις του δεν την πετει. Την κνει ματσκια και την πουλει. "Η γλυστρδα εναι απ τα πια μορφς ζιζνια. Στους κπους που βγανει συνθως ξεπατνεται και πετιται. Ομως σιγ - σιγ επανρχεται στις διατροφικς μας συνθειες και ξαναχρησιμοποιεται. Ο κσμος το μαθανει και αρχζουν να το χρησιμοποιον αρκετς ταβρνες σε χωριτικες και κρητικς σαλτες αντ για σταμναγκθι. Το γνσιο σταμναγκθι βγανει για 2-3 μνες, τον υπλοιπο χρνο εναι καλλιεργσιμο, εν η γλυστριδα ειδικ ταν εναι βιολογικ εναι πραγματικ φυσικ. Εχα κνει μια αναφορ στο φυτ αυτσε ραδιοφωνικ εκπομπ και με εξπληξε το ενδιαφρον του κσμου ειδικ στα χωρι, που παλι τη χρησιμοποιοσαν αντ για λεμνια" εξηγε ο κ. Παγιαυλς.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Σμφωνα με τη διδκτορα Ιατρικς και πρεδρο της Συντονιστικς Επιτροπς Διατροφς του Εθνικο Ινστιτοτου Υγεας των ΗΠΑ κας ρτεμης Σιμοπολου η μεγλη περιεκτικτητα σε ωμγα 3-λιπαρ οξα, κνει τη γλυστρδα ιδιατερα ωφλιμη για τον ανθρπινο οργανισμ. Οπως επισημανει η κα Σιμοπολου στα γραπτ της "οι παραδοσιακς κοινωνες τη χρησιμοποιοσαν για να θεραπεουν πολλ απ τα προβλματα υγεας που σμερα καταπολεμονται απ τα λιπαρ οξα ωμγα-3 και στα οποα συμπεριλαμβνονται οι φλεγμονς, τα προβλματα στην καρδι, οι στομαχικς διαταραχς, ο πνος και ο πυρετς. Παραδεγματος χρη, ο Θεφραστος (372-287 π.Χ.), ο πατρας της βοτανικς, συστνε τη γλυστρδα ως φρμακο για την καρδιακ ανεπρκεια, το σκορβοτο, τον πονλαιμο, τον πνο στα αφτι, το οδημα στις αρθρσεις και την ξηροδερμα. Η γλυστρδα εναι γεμτη απ ωμγα-3 λιπαρ οξα. Εκατ γραμμρι της περιχουν 400 χιλιοστογραμμρια ωμγα-3, του φυτικο λιπαρο οξος που συναντται στο φυτικ βασλειο και ονομζεται λφα-λινολενικ LΝΑ - διαθτουν δηλαδ δεκαπντε φορς περισστερα ωμγα-3 απ ,τι τα περισστερα μαρολια που κυκλοφορον στο εμπριο. Και επιπλον εναι ιδιατερα πλοσια σε αντιοξειδωτικ. Μια μερδα γλυστρδας καλπτει τις ημερσιες ανγκες του οργανισμο σε βιταμνη Ε και παρχει σημαντικς ποστητες βιταμνης Ο, Β-καροτνιου και γλουταθεινης. Συνειδητοποησα ακμα τι οι ανακαλψεις μου με οδηγοσαν στο συμπρασμα πως τσο η γλυστρδα σο και λλα παρμοια γρια φυτ θα πρπει να συνεισφεραν να σημαντικ ποσοστ LΝΑ και αντιο-ξειδωτικν στο διαιτολγιο των πρτων ανθρπων".  

(Γιαννης Αποστολακης, cretagastronomy.maich.gr)

 
 
Daily diet newsletter επικοινωνστε μαζ μας και μθετε τα να προιντα και τις προσφορς μας daily diet catering  daily diet προσφορ 
 
    Daily Diet,     daily diet    daily diet     catering events daily diet  daily diet
 
 
 
   
ΡÝθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμüς, κατασκευÞ, Προþθηση ιστοσελßδων, Κρητη SEO. ΡÝθυμνο Aσýρματα δßκτυα WiFi, ΔομημÝνη καλωδßωση, Ýξυπνο σπßτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM. powered by HOTSoft.gr internet, δκτυα & τηλεπικοινωνες
   
 
Daily news Daily events Daily group Daily training