daily diet
You need to upgrade your Flash Player.
daily news
daily events
daily group
daily training
     
 
   
 
   
Success stories 
 

Στα δυτα της μακροβιτητας χουν.βουτξει λληνες επιστμονες, οι οποοι προσπαθον να σπσουν τον μυστικ κδικα που χαρζει στους ανθρπους ξτρα χρνια ζως. Στην χρα μας το ρεκρ το χουν κατακτσει οι Ικαριτες, καθς εν μνο το 0,1% του πληθυσμο στην Ευρπη ζει πνω απ 90 χρνια, στην Ικαρα το αντστοιχο ποσοστ εναι δεκαπλσιο!


Τι χουν ανακαλψει οι ειδικο απ τις ως τρα ρευνες τους; Ψρια, φροτα, λαχανικ, σπρια και τσι, "θωρακζουν" την καρδι και τα αγγεα των Ικαριωτν, αλλ καταπολεμον και την κατθλιψη των ηλικιωμνων.

«Φρμακο» μως, φανεται να εναι και η καθημεριν χρση ελαιολδου, που ευεργετε μεταξ λλων και τη σεξουαλικ δραστηριτητα, εν αν προστεθε και η μτρια κατανλωση καφ με την μεσημεριαν ανπαυση, χουμε τα συστατικ που σως συνθτουν το μυστικ της μακροβιτητας των κατοκων αυτο του νησιο!

Για τα "μαθματα" μακροβιτητας που δνουν οι κτοικοι της Ικαρας μλησαν σμερα σε συνντευξη τπου ο κ. Χριστδουλος Στεφανδης, Καθηγητς Καρδιολογας Πανεπιστημου Αθηνν, Διευθυντς Α' Πανεπιστημιακς Καρδιολογικς Κλινικς, ΓΝ Αθηνν Ιπποκρτειο ο κ.Χρστος Πτσαβος, Καθηγητς Καρδιολογας Πανεπιστημου Αθηνν,ο κ. Εμμανουλ Βαβουρανκης, Επκουρος Καθηγητς Καρδιολογας Πανεπιστημου Αθηνν και η κα Χριστνα Χρυσοχου, Επιμελτρια στην Α' Πανεπιστημιακ Καρδιολογικ Κλινικ, ΓΝ Αθηνν Ιπποκρτειο.

Σημεινεται τι το θμα θα αναλυθε εκτενς σε συμπσιο που θα πραγματοποιηθε απ το Ελληνικ Κολλγιο Καρδιολογας, στην Ικαρα 14-17 Ιουλου 2011, με θμα την Επεμβατικ καρδιολογα.

«Μπλε ζνη»

Τα στατιστικ δεδομνα δεν λνε ψματα: η Ικαρα, μαζ με τη Σαρδηνα και την Οκινουα της Ιαπωνας, εναι οι περιοχς του κσμου με τα υψηλτερα ποσοστ υπερλικων. τσι, οι περιοχς αυτς ανκουν πλον στο κλαμπ των «μπλε ζωνν» μακροβιτητας και (δυστυχς για τους υπολοπους) τα μλη του εναι μλις πντε. Στην λστα, των «ευλογημνων» χει προστεθε και η Λμα Λντα στην Καλιφρνια και η Χερσνησος Νικγια στην Κστα Ρκα.

Οι μχρι τρα παρατηρσεις συγκλνουν στον τρπο ζως των κατοκων της Ικαρας που δρα προστατευτικ στην εμφνιση καρδιαγγειακν και νεοπλασματικν νοσημτων. Φανεται τι η μακροχρνια κατανλωση Μεσογειακο τπου διατροφς σε συνδυασμ με την ορεσβια ζω και την χαλιναγγηση του στρες να χουν σημαντικ ρλο, χωρς μως οι ακριβες μηχανισμο να χουν διευκρινιστε.

Στα πλασια των παραπνω επιδημιολογικν παρατηρσεων, η Α' Πανεπιστημιακ Καρδιολογικ Κλινικ ξεκνησε μια μελτη καταγραφς των κλινικν και παρακλινικν χαρακτηριστικν καθς και των συνηθειν τρπου ζως των κατοκων της Νσου Ικαρας μσης και προχωρημνης ηλικας.

Στχος της μελτης πρα της πλρους ιατρικς εξτασης εναι και η εκτμηση του συνολικο καρδιαγγειακο κινδνου των μεσηλκων και ηλικιωμνων κατοκων σε προοπτικ παρακολοθηση 10-ετας. Για το λγο αυτ ομδα εκπαιδευμνων ιατρν καρδιολγων και παθολγων επισκφτηκαν την Ικαρα απ τις αρχς του Ιουνου και πρσφεραν πλρη παθολογικ και καρδιολογικ εξταση συμπεριλαμβανομνου υπερηχοκαρδιογραφματος, ηλεκτροκαρδιογραφματος και βιοχημικο ελγχου για την καλτερη αποτμηση της κατστασης υγεας των μνιμων κατοκων της Νσου.

«Φρμακο η διατροφ»

Ιδιατερο ενδιαφρον παρουσιζει το πιτο των Ικαριωτν - χι μνον γευστικ αλλ και επιστημονικ. Αυτ που διακρνει, σμφωνα με τους ειδικος,  τους ηλικιωμνους κατοκους της Ικαρας εναι ο τπος της δαιτας που περιλαμβνει συχντερα ψρι, φροτα, λαχανικ, σπρια και τσι απ τι στους νετερους.

Ιδιατερα τα υπερλικα τομα της μελτης (>80 ετν),  καταναλνουν σε ποσοστ 14% των ημερσιων προσλαμβανμενων θερμδων πρωτενη, 54% λπος (κυρως μονοακρεστο και πολυακρεστο) και υδατνθρακες σε ποσοστ 32%. Επιπλον, πντε στους δκα υπερλικες ανφεραν τρηση θρησκευτικς νηστεας.

Επσης τα ηλικιωμνα τομα συνηθζουν τη μεσημεριαν ανπαυση (ποσοστ 75%) συχντερα απ τους νετερους, εν εμφανζουν και χαμηλτερα ποσοστ κατθλιψης. Απ τα ηλικιωμνα τομα σοι κατανλωναν συχντερα Μεσογειακο τπου δαιτα εχαν σε μικρτερη συχντητα παργοντες καρδιαγγειακο κινδνου, εν η συχν εβδομαδιαα κατανλωση ψαριο σχετιζταν με καλτερη διατασιμτητα της αορτς, δηλαδ καλτερη αγγειακ ηλικα, εν ανλογα και η καθημεριν χρση ελαιολδου φανεται να χει ακμα και στους ηλικιωμνους ευεργετικ επδραση στη σεξουαλικ τους ζω με καλτερα ποσοστ ικανοποησης απ την ερωτικ τους δραστηριτητα.

σο αφορ την κατανλωση καφ , η μτρια κατανλωση 1-2 φλιτζνια καφ την ημρα (σε ισοδναμα καφενης ελληνικο καφ) σχετζεται επσης με καλτερη αγγειακ διατασιμτητα, εν η μεγαλτερη κατανλωσης καφενης δεν φανεται να βελτινει περαιτρω την αγγειακ ηλικα.

Νκησαν την κατθλιψη

Η κατθλιψη δεν φανεται να «ρχνει» τους Ικαριτες, καθς τα ποσοστ εκδλωσης της νσους ταν απ τα χαμηλτερα σε σγκριση με λλους πληθυσμος ηλικιωμνων.

Ειδικτερα, συμπτωματολογα σοβαρς κατθλιψης καταγρφτηκε σε ποσοστ 4% των ηλικιωμνων ανδρν και 9% των ηλικιωμνων γυναικν (μσης ηλικας 75 ετν).

πως αναμενταν τα ηλικιωμνα τομα με υψηλ εππεδα κατθλιψης εχαν μεγαλτερο ποσοστ μεταβολικο συνδρμου (66% ναντι 53%), λιγτερα χρνια εκπαδευσης στο σχολεο (7 τη ναντι 8,5), υψηλτερα ποσοστ αρτηριακς υπρτασης (66% υπερτασικο ναντι 58%), σακχαρδους διαβτη (27% ναντι 20%) και καρδιαγγειακς νσου (23% ναντι 16%) και χειρτερα εππεδα φυσικς σκησης, σε σγκριση με τα τομα που εμφνιζαν τα χαμηλτερα ποσοστ κατθλιψης.

Αυτ το ερημα υποστηρζεται και απ λλες διεθνες μελτες που αποδεικνουν τι η δυσμενς επδραση της κατθλιψης στην καρδιαγγειακ υγεα επρχεται μσω επδρασης σε καρδιαγγειακος παργοντες κινδνου, πως αρτηριακ πεση, σκχαρο, χοληστερνη. Φανεται μως τι ταν μελετθηκε η επδραση της μεσογειακς διατροφς στα τομα με υψηλ εππεδα κατθλιψης που εχαν και την μεγαλτερη θροιση παραγντων καρδιαγγειακο κινδνου, η μεσογειακ δαιτα επφερε βελτωση των μεταβολικν τους χαρακτηριστικν, αναδεικνοντας καρδιοπροστατευτικ ρλο.

Εκτς απ την συντροφικτητα και την κοινωνικτητα, φανεται τι το «αντδοτο» της κατθλιψης βρσκεται στο πιτο των Ικαριωτν. Η μεσογειακ διατροφ και ειδικτερα τα ψρια, που «κολυμπνε» στα ωμγα 3 πολυακρεστα λιπαρ οξα, βελτινουν την καταθλιπτικ συνδρομ.

σκηση

Οι Ικαριτες, παρ την ηλικα τους, δεν το βζουν κτω. Η καθημεριν τους ενασχληση με αγροτικς δουλεις αλλ και οι βλτες φανεται να μεινουν τον κνδυνο εμφνιση καρδιαγγειακς νσου κατ 54%.

Ειδικτερα, το 85% των συμμετεχντων ανφεραν μτρια ενασχληση σε φυσικ δραστηριτητα. Οι επιστμονες καταλγουν τι η σκηση βελτινει το σωματικ βρος και μεινει την εμφνιση καρδιαγγειακν επεισοδων, εν μεινει ακμα και το μγεθος της υπερτροφας της αριστερς κοιλας ανεξρτητα του σωματικο βρους, δηλαδ ακμα και σε υπρβαρα/ παχσαρκα τομα.

Αυτ εναι σημαντικ, σημεινουν, καθς η υπερτροφα της αριστερς κοιλας χει αναγνωριστε ως νας δεκτης αυξημνης καρδιαγγειακς θνηττητας Παραμνοντας στο ρλο της σκησης, τα τομα που εμφνιζαν υψηλτερη ενασχληση με σκηση εχαν μεγαλτερη αντιαρρυθμικ προστασα πως αυτ καταγρφεται απ τη μεωση της διρκειας κοιλιακς συστολς και αναπλωσης στο ηλεκτροκαρδιογρφημα ηρεμας. Αυτ ταν πιο κδηλο στις γυνακες, γεγονς που αντανακλ μια διαφορετικ δρση των καρδιοπροστατευτικν ιδιοττων της σκησης μεταξ των φλων.

Η ενασχληση με φυσικ καθημεριν δραστηριτητα μεταξ των υπερηλκων (νω των 80 ετν) φανεται να σχετζεται με 54% μικρτερη πιθαντητα εμφνισης καρδιαγγειακς νσου . Επσης η ενασχληση με φυσικ σκηση σχετζεται με μικρτερη περιφρεια μσης (δεκτης κεντρικς παχυσαρκας), μικρτερο επιπολασμ σακχαρδους διαβτη και υψηλτερη HDL χοληστερλη.

Πηγ: http://www.tanea.gr/

 
 
Daily diet newsletter επικοινωνστε μαζ μας και μθετε τα να προιντα και τις προσφορς μας daily diet catering  daily diet προσφορ 
 
    Daily Diet,     daily diet    daily diet     catering events daily diet  daily diet
 
 
 
   
ΡÝθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμüς, κατασκευÞ, Προþθηση ιστοσελßδων, Κρητη SEO. ΡÝθυμνο Aσýρματα δßκτυα WiFi, ΔομημÝνη καλωδßωση, Ýξυπνο σπßτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM. powered by HOTSoft.gr internet, δκτυα & τηλεπικοινωνες
   
 
Daily news Daily events Daily group Daily training